NTA 8220

De NTA 8220 is een belangrijke norm voor het beoordelen van de brandveiligheid van elektrische installaties. Deze norm speelt een cruciale rol in het identificeren van potentiële risico’s die elektrische systemen kunnen vormen. Deskundige inspecteurs staan klaar om eigendommen zoals kantoren, fabrieken en woningen te controleren en te bevestigen dat ze voldoen aan deze essentiële veiligheidsstandaard. Kies voor E-keuring en zorg voor zekerheid en professionaliteit in het waarborgen van elektrische veiligheid.

Vanaf €450,-

Wat is de NTA 8220 precies?

De NTA 8220 inspectiemethode is ontworpen om de brandveiligheid van elektrische installaties en daaraan gekoppeld elektrisch materiaal grondig te beoordelen. Deze methode, die nauw aansluit bij de SCIOS Scope 10 inspectie, biedt een gedetailleerde richtlijn voor het evalueren van brandrisico’s binnen elektrische systemen. De NTA 8220 beschrijft specifiek hoe deze risico’s beoordeeld moeten worden, hoe de inspectierapportage opgesteld dient te worden, en welke kwalificaties en competenties een inspecteur moet hebben om deze taken uit te voeren.

NTA 8220 - vergelijking met NEN 1010 en NEN 3140

Andere elektrotechnische inspecties zoals de NEN 1010 en NEN 3140 zijn breder en richten zich meer op het ontwerp en de bedrijfsvoering van technische installaties. Hoewel deze methodes ook aandacht besteden aan brandrisico, is die aandacht relatief beperkt. De NTA 8220 vult deze inspecties aan door specifiek in te zoomen op brandrisico’s, en biedt een grondige evaluatie die belangrijk is voor het waarborgen van de veiligheid.

nta 8220 inspectie
NTA 8220 keuring

De toegevoegde waarde van NTA 8220

De NTA 8220 inspectiemethode richt zich specifiek op het identificeren van brandrisico’s bij elektrische installaties. Deze methode vult andere inspecties zoals de NEN 1010 en NEN 3140 goed aan. Terwijl NEN 1010 en NEN 3140 zich vooral richten op het ontwerp en algemene veiligheid van installaties, gaat de NTA 8220 dieper in op de specifieke risico’s van brand. Dit zorgt voor een vollediger beeld van de veiligheid van elektrische systemen, waardoor je installatie niet alleen veilig maar ook optimaal beschermd is tegen brandgevaar.

Hoe ziet een NTA 8220 inspectie eruit?

Heb je vragen over onze diensten of het offerte-aanvraagproces? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder voor snelle antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen.

De eerste stap in de NTA 8220 inspectiemethode is het uitvoeren van een gedetailleerde risicoanalyse. Dit proces houdt in dat de specifieke kenmerken van de elektrische installaties en het bijbehorende elektrische materiaal grondig worden onderzocht.

Er wordt gekeken naar factoren zoals de aard, het gebruik, en de omgevingscondities van de installaties. Het doel is om potentiële brandrisico’s te identificeren, vooral door te bepalen welke elektrotechnische componenten mogelijk als ontstekingsbronnen kunnen dienen gezien hun omgeving. Dit vereist specifieke expertise van de inspecteur om betrouwbaar de risico’s te kunnen inschatten en documenteren.

Bij de NTA 8220 inspecties worden alle gebieden waar een hoger risico bestaat, zoals risicovolle ruimtes, machines en schakel- en verdeelinrichtingen, grondig geïnspecteerd. Daarentegen kunnen andere, minder risicovolle ruimtes via een steekproef worden beoordeeld, afhankelijk van de vooraf bepaalde risiconiveaus en de frequentie van gebruik.

Deze methodische aanpak zorgt ervoor dat alle aspecten van de elektrische installaties die een potentieel risico voor brand vormen, nauwkeurig worden geanalyseerd en geëvalueerd. Deze rigoureuze inspecties worden uitgevoerd door gekwalificeerde inspecteurs die de benodigde vaardigheden en certificeringen bezitten om deze complexe beoordelingen te voltooien.

Offerte aanvragen binnen 1 minuut

Bij E-keuring is transparantie de sleutel tot vertrouwen. Vraag vandaag nog een offerte aan via onze prijscalculator en ontdek dat de prijs die je ziet vrijwel altijd overeenkomt met de uiteindelijke offerteprijs. Waarom wachten op onaangename verrassingen? Kies voor duidelijkheid en zekerheid bij E-keuring.nl.