Scope 10 keuring huurder of verhuurder

Wanneer het aankomt op de veiligheid van elektrische installaties binnen gehuurde of eigendomsruimten, rijst vaak de vraag: Wie is er verantwoordelijk voor het periodiek (elektrische) keuringen, de verhuurder of de huurder? Ongeacht of u de eigenaar bent of de ruimte huurt, de regels voor het keuren van elektrische installaties zijn duidelijk en gelden voor beide partijen. Dit is cruciaal om de veiligheid te garanderen en te voldoen aan de vereisten van brandverzekeraars.

Vanaf €450,-

Draagt de huurder of de verhuurder de verantwoordelijkheid bij een Scope 10 keuring?

Of je nu een pand bezit of huurt, de regels voor het keuren van elektrische installaties zijn duidelijk. Als pandeigenaar ben jij verantwoordelijk voor de periodieke keuring. Wanneer het eigendom echter verhuurd wordt, verschuift deze verantwoordelijkheid naar de huurder. Maar let op: als verhuurder dien je wel te verifiëren dat de elektrische installaties daadwerkelijk periodiek worden gekeurd, aangezien brandverzekeraars dit vereisen. Om verwarring te voorkomen, is het essentieel dat duidelijk vastgelegd wordt wie voor de keuring verantwoordelijk is. Deze afspraak moet altijd in de huurovereenkomst worden opgenomen.

Wat houdt ook alweer een Scope 10 keuring precies in?

Een Scope 10 keuring is een specifieke inspectie gericht op het in kaart brengen van brandrisico’s binnen elektrische installaties. Deze keuring wordt uitgevoerd volgens bepaalde normen om de veiligheid van zowel woon- als bedrijfspanden te garanderen. Het is met name relevant voor sectoren waar de veiligheidseisen hoog liggen, zoals de industrie, horeca, zorginstellingen en de detailhandel, maar ook voor verhuurde woonruimtes. 

De keuring helpt bij het vroegtijdig opsporen van potentiële gevaren die brand kunnen veroorzaken, wat cruciaal is voor de bescherming van eigendommen en het welzijn van mensen. De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van deze keuring kan liggen bij zowel verhuurders als huurders, afhankelijk van de afspraken die in de huurovereenkomst zijn vastgelegd. Lees hier meer over een Scope 10 keuring en lees hier meer over de kosten. 

keuring elektrische installatie huurder of verhuurder
kosten scope 10

Huurder of verhuurder verantwoordelijk? Wij hebben het per SCIOS Scope keuring toegelicht

Eerder op deze pagina heb je alles kunnen lezen Scope 10 keuring huurder of verhuurder. Bij het huren of verhuren van een pand is het cruciaal om te weten wie verantwoordelijk is voor de verschillende veiligheidskeuringen. Hier is een beknopt overzicht per Scope keuring:

  • Scope 8 keuring: Focust op de algemene elektrische veiligheid. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt vaak bij de verhuurder, omdat het de basiselektrische installaties betreft. Het is belangrijk om te zorgen dat alles veilig functioneert, van verlichting tot stopcontacten.

  • Scope 10 keuring: Richt zich op het identificeren van brandrisico’s in elektrische installaties. Deze keuring is meestal de verantwoordelijkheid van de verhuurder, omdat het pand aan veiligheidsnormen moet voldoen voordat het verhuurd wordt.

  • Scope 12 keuring: Speciaal voor zonnestroominstallaties. Afhankelijk van de afspraken kan deze keuring onder de verantwoordelijkheid van de huurder vallen, vooral als de huurder de installatie heeft laten plaatsen of er direct voordeel van heeft.

Het is essentieel om de afspraken over deze keuringen duidelijk in de huurovereenkomst vast te leggen, zodat zowel huurders als verhuurders weten waar ze aan toe zijn en samenwerken aan een veilig pand.

Veelgestelde vragen Scope 10 keuring huurder of verhuurder

Heb je vragen over onze diensten of het offerte-aanvraagproces? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder voor snelle antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen.

Scope 10 is geen wettelijke verplichting, maar het kan wel een eis van verzekeraars zijn.

De frequentie van Scope 10 keuringen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type elektrische installatie en de mate van gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om deze keuringen regelmatig uit te voeren, zoals jaarlijks, om te voldoen aan de wettelijke vereisten en de brandveiligheid te waarborgen.

Wil je ervoor zorgen dat je bedrijf voldoet aan alle wettelijke eisen en normen op het gebied van elektrische inspecties? Bij e-keuring.nl maken we dit proces moeiteloos voor jou. Met onze prijscalculator kun je binnen één minuut de kosten berekenen voor een Scope 8, Scope 10 of Scope 12 keuring. En het beste is dat de berekende prijs bijna altijd overeenkomt met de daadwerkelijke offerteprijs. Vervolgens kun je eenvoudig gratis offertes aanvragen van gecertificeerde inspectiebedrijven en hun aanbiedingen vergelijken. Bespaar tijd, geld en zorg ervoor dat jouw bedrijf aan de hoogste normen voldoet. Neem vandaag nog de controle over de veiligheid van jouw elektrische installaties en vraag jouw offerte aan via e-keuring.nl! Wij bieden ook Scope 8 en Scope 12 keuringen aan! Lees hier meer. Of lees onze blog over hoe kosten van een Scope 12 inspectie tot stand komen.

Offerte aanvragen binnen 1 minuut

Bij E-keuring is transparantie de sleutel tot vertrouwen. Vraag vandaag nog een offerte aan via onze prijscalculator en ontdek dat de prijs die je ziet vrijwel altijd overeenkomt met de uiteindelijke offerteprijs. Waarom wachten op onaangename verrassingen? Kies voor duidelijkheid en zekerheid bij E-keuring.nl.